Polermaskin för bil

Polermaskin för bil – vad är det?

Vi på webbkursinstruktören vill hjälpa till med definitionen av en polermaskin. Hos oss kommer du se artiklar som handlar om allt möjligt och lära dig en massa! Välkommen!

Polermaskin används ganska ofta vid underhåll och återställande av utseende för bilar. Under årens lopp så åldras oundvikligen bilens lack, vilket ofta syns väldigt tydligt. Det översta lagret av färg är täckt med repor, blir matt och förlorar sin forna glans. Vid polering av billacken måste du som regel hantera repor, dammpartiklar, pollen och fläckar. I båda fallen används polering och för personer som är engagerade i polering uppstår ofta frågan: ”vilken typ av polermaskin skall man köpa?”. Svaret på denna fråga är inte så enkelt som de kanske låter. Det beror helt på poleringsuppgiften och vilket resultat man är ute efter. Att utföra en bilrekond på sin bil med en polermaskin är faktiskt mycket enkelt men för att kunna upprätta det behöver vi bekanta oss med de olika polermaskinerna som finns på marknaden.

Det italienska företaget Rupes har producerat olika polermaskiner i mer än 70 år. Under sin livslängd har Rupes samlat på sig en stor erfarenhet och kan erbjuda utmärkta verktyg inom bilpolering. Rupes har till skillnad från många andra aktörer en hel linje med olika polermaskiner som passar vid olika tillfällen. Polersystemet de har skapat heter BigFoot och innehåller en massa produkter med polermaskiner, rondeller och polermedel. De är till för att göra det så enkelt som möjligt när man skall välja polermaskin.

Denna serie börjar med en polermaskin som heter LH 19E. Denna maskin är en roterande polermaskin med en roterande typ av rörelse. Den största fördelen med denna maskinen är den konstanta rotationsrörelsen. Maskinen LH 19E är tyst, simpel och kraftfull med en effekt på 1200 Watt. Dessutom är maskinen mycket bekväm att använda, har en genomtänkt ergonomi och praktiska kontroller så som: ovalt handtag, bred hastighetsjustering och en startfunktion med en mjukstart. Minsta hastighet är på 450 varv per minut, vilket gör att du enkelt kan sprida polermedlet på ytan. Vidare så har den en sladd på hela 9 meter vilket gör att du inte behöver någon form av förlängningskabel. Denna modellen är den mest allsidiga och finns hos de flesta professionella användarna som ägnar sig åt polering av bilar, husvagnar, båtar eller motorcyklar. Den kanske största nackdelen med den roterande polermaskin är att det lätt blir väldigt varmt på ytan och det skapar även ett behov att kämpa emot hologrambildning, vilket inte en oscillerande polermaskin ger.

För att lösa problemet med hologram så tillverkades en maskin som har en oscillerande rörelsebana istället för en roterande. Denna typen av rörelse har länge funnits vid slipning men inte vid polering.

Det finns en polermaskin som heter Bigfoot LHR 21ES och den har en oscillerande rörelsebana istället för en roterande. Den är dock inte lika effektiv som en roterande men den har fördelen att den inte blir lika varm eller skapar några hologram på lacken. Användningen av denna typ av polermaskin gör att du snabbt kan få en perfekt ytglans utan hologram och göra poleringsprocessen säkrare.

För närvarande har BigFoot-serien flera oscillerande polermaskiner som kan täcka alla poleringsuppgifter: LHR 15MarkIII, LHR 21MarkIII LHR 12E Duetto och LHR 75E Mini. Huvudskillnaden mellan dessa maskiner är storleken på fästplattan och banorna i den oscillerande rörelsen.

LHR 15Mark III är den mest mångsidiga oscillerande polermaskinen i bigfoot-serien. Kroppen, ergonomin och driftsprincipen liknar LHR 21Mark III polermaskin. Tack vare 125 mm-rondellen och 15 mm oscillerande polerbana har denna polermaskin optimal effektivitet och bekvämlighet vid arbete på ytor av olika former så som bakspeglar och framlyktor.

LHR 21Mark III är den senaste versionen av LHR 21ES polermaskinen. Den kombinerar optimal kraft, ergonomi och användarvänlighet. Precis som LH 19 är denna maskin utrustad med praktiska polerhättor, mjukstart, stort hastighetsintervall och en kabel på hela 9 meter. Den har en diameter på 150 mm och den oscillerande rörelsen är 21 mm vilket gör den här polermaskinen lämplig på stora ytor, så som husvagnar, bilar, båtar och andra fordon med stora ytor.

LHR 12E Duetto och LHR 75E Mini är polermaskiner som är en liten modell, och är kompakta om man jämför dem mot normalstora polermaskiner. Båda har en 12 mm oscillerande rörelsebana, vilket gör dem till ett mycket praktiskt verktyg för polering av svåråtkomliga ytor. Det är helt enkelt bekvämt att arbeta med dem även om du endast använder en hand. Duetto maskinen är utrustad med en polerrondell på 125 mm och Mini med en 75 mm polerrondell. Dessa maskiner genomsyrar ergonomi och håller därmed en standard om är i en klass för sig likt övriga ur bigfoot serien är de utrustade med en 9 meter lång sladd, en hastighetsregulator, men i stället för den vanliga knappen har de en brytfunktion med en statisk låsningsfunktion.

BigFoot-serien har en maskin som har en planetlikande typ av röresle, polermaskinen heter LK 900E Mille. Denna maskin kombinerar fördelarna med roterande och oscillerande polermaskiner. Liksom de oscillerande polermaskinerna tillåter Mille dig att snabbt få en bra glans utan hologram, utan att ytan blir för varm. Likt en roterande polermaskin så har även denna väldigt hög effekt. Dessutom är omloppsbanan på polerrondellen på denna polermaskin endast 5 mm, vilket ger minimala laterala slag. Det ingår med två polerrondeller med denna polermaskin vilka har en diameter på 125 och 150 mm, vilket gör att du enkelt kan arbeta effektivt på olika ytor med olika storlekar och komplexitet. Denna maskin har likt övriga från Rupes en utmärkt ergonomi, praktiska kontroller, mjukstart och en lång sladd.

En annan maskin i Rupes bigfoot serie är en polermaskin som är utformad för lite mer detaljerat arbete och den heter iBrid Nano. Detta är en unik, kompakt, batteridriven maskin som gör att du kan komma åt de mest svåra och otillgängliga ställena på din bil, båt, husvagn eller motorcykel, bra va? IBrid kan fungera som en roterande polermaskin, såväl som en oscillerande polermaskin. DLX-satsen innehåller utbytbara oscillerande banor på 3 och 12 mm. Den 3 mm oscillerande DLX-satsen används vanligtvis för slipning av defekter på lacken och den 12 mm oscillerande DLX-satsen används för polering av lacken. IBrid Nano är en speciell polermaskin som låter dig återställa inte bara billacken utan också att utföra rengöring och polering i kupén på bilenm vilket är väldigt smidigt och gör den än mer prisvärd.

Vad kan man egentligen då ge för råd när man skall köpa en polermaskin? Jo, det beror egentligen på vad man skall ha den till och vad för resultat man önskar sig. Det vi vet är att när man skall polera en bil med mycket repor då behöver du en roterande polermaskin för att lyckas åstadkomma ett bra resultat. LH 19E-maskinen kommer att vara ett utmärkt val för polering i det första steget d.v.s för att avlägsna stora defekter och repor på bilen.

När en rekondfirma polerar bilen så använder dem alltid en roterande och en oscillerande polermaskin för att få en hög glans utan hologram. Det bästa alternativet i detta fall är en LHR 15ES eller en LHR 12 polermaskin. Om du vill polera defekter i lacken på grund av rinn eller liknande så är definitivt en roterande polermaskin att föredra framför en oscillerande polermaskin. De är helt enkelt mycket effektivare än en oscillerande polermaskin.

När det gäller ett sådant som utställning av bilar och liknande som kräver otroligt mycket arbete så är allt mycket mer komplicerat förfarande och man behöver tänka efter lite mer. För det första arbetar dessa personer med en mängd olika färgförfinande polermedel och bilar med olika former och storlekar men även båtar, motorcyklar, husvagnar och yachter. För det andra är deras uppgift som regel att återställa tillståndet för både utsidan och insidan av bilen så mycket som möjligt för att få en så hög placering vid bedömning som möjligt, allt skall helt enkelt vara perfekt för dessa. Samtidigt är det mycket viktigt för slutresultatet att bevara den befintliga lacken till den mån det går. I detta segment är det högst relevant med en oscillerande-polermaskin, som gör att du kan återställa den mest känsliga lacken. Roterande maskiner används också för åtgärdande av stora defekter på olika ställen av lacken. För utställning av bilar är standardpolermaskiner inte relevanta, för sådant arbete är det nödvändigt att ha en rupesmaskin med högsta kvalité. Således, kommer de flesta polermaskinerna till användning men för att uppnå utställningsresultat är det enbart de dyraste polermaskinerna som gäller, dock så kommer inte någon polermaskin inom BigFoot-serien att vara överflödig då samtliga håller en så hög kvalité.

Kom även ihåg att de finns stora polermaskiner som fungerar utmärkt på stora ytor och en liten polermaskin som fungerar bättre på små ytor. Sedan finns det polermaskin till båt och polermaskin till bil.

Lycka till med ditt polermaskins köp!